Baarmoederhalskanker

De feiten over baarmoederhalskanker

Wat: Baarmoederhalskanker (BMHK)

700 : Aantal vrouwen per jaar bij wie de ziekte wordt ontdekt.

220 : Aantal vrouwen dat de ziekte jaarlijks niet overleeft.

Seks : BMHK ontstaat uit een seksueel overdraagbaar virus.

Virus : Aantal jaar waarin het virus zich ontwikkelt tot BMHK is 10 – 15 jaar.

30 : Vanaf hun 30ste moeten vrouwen eens in de vijf jaar een uitstrijkje laten maken om te controleren of ze geen (voorstadium van) BMHK hebben.

Prik : Sinds kort is er een vaccin tegen het virus. voor meer info kijk op: www.prikenbescherm.nl.

12 : Leeftijd waarop meisjes tegenwoordig ingeënt kunnen worden tegen het virus.

→ Lees meer over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op de site van KWF Kankerbestrijding

 

Het Humaan Papillomavirus, door Pleun Ketelaars

Wat is het Humaan Papillomavirus?

Het Humaan Papillomavirus, afgekort HPV, is een virus dat op de huid en slijmvliezen voorkomt.

Het virus wordt vooral overgebracht via seksueel contact. HPV komt veel voor en is erg besmettelijk. Het kan al door huid-op-huid contact worden overgebracht en condooms bieden hiertegen onvoldoende bescherming. Ongeveer 80% van de vrouwen raakt in haar leven besmet met HPV. Bijna iedereen heeft dit virus dus al eens opgelopen, of zal het nog oplopen.

In de meeste gevallen veroorzaakt het virus geen klachten. Meestal wordt het virus door het afweersysteem opgeruimd voordat het afwijkingen kan veroorzaken. Bij ongeveer 10% van de besmette vrouwen heeft het lichaam moeite met het opruimen van het virus en alleen dan kunnen er zich voorstadia van baarmoederhalskanker ontwikkelen.

Deze voorstadia van baarmoederhalskanker kunnen spontaan verdwijnen, maar wanneer deze aanwezig blijven kan er na jaren baarmoederhalskanker ontstaan. Door middel van het uitstrijkje kan dit goed worden opgespoord en eventueel in een vroeg stadium worden behandeld. In Nederland worden alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar elke 5 jaar uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken. Deze uitstrijkjes worden gemaakt in het kader van het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en wordt door de overheid betaald.

Typen

Er zijn al meer dan 130 verschillende HPV typen beschreven. Al deze typen hebben een nummer gekregen. Ongeveer 30 HPV typen zijn gevonden op de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Er wordt in deze 30 typen onderscheid gemaakt tussen laag- en hoog risico HPV typen. De laag risico HPV typen, kunnen goedaardige aandoeningen veroorzaken, zoals genitale wratten. De hoog risico HPV typen (hrHPV) zijn geassocieerd met voorstadia van baarmoederhalskanker en baarmoederhalskanker. De meest voorkomende hrHPV typen zijn HPV 16 en HPV 18. Samen zijn deze HPV typen verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Sinds 2010 is vaccinatie tegen deze HPV typen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes van 12 jaar.

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 700 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer 200-250 vrouwen overlijden per jaar aan deze ziekte. In meer dan de helft van de gevallen zijn er bij deze vrouwen geen of onvoldoende uitstrijkjes gemaakt in het verleden.

Door uw aankoop steunt u Ruby and Rose

SHOP & DONEER!
open

Ondervind u problemen met betalen in de facebook browser? Open a.u.b. de link in uw eigen browser.