Baarmoederkanker

De feiten over baarmoederkanker (Endometriumcarcinoom)

Ruim 1900 : Aantal vrouwen per jaar bij wie de ziekte wordt ontdekt.

450 : Aantal vrouwen dat de ziekte jaarlijks niet overleeft.

Oorzaak :

De belangrijkste oorzaak van baarmoederkanker is hormonale stimulatie van het slijmvlies van de baarmoeder na de overgang. Deze productie van oestrogenen (vrouwelijk hormoon) heeft in de meeste gevallen zijn oorsprong in het vetweefsel. Als belangrijkste oorzaak van baarmoederkanker moet dan ook adipositas genoemd worden. In het slijkvlies vna de baarmoeder ontstaat ten gevolgen van de stimulatie eerst een voorstadium (hyperplasie) waaruit later de kanker ontstaat. De belangrijkste klacht is bloedverlies na de menopauze.

Leven :

Het merendeel van de vrouwen met baarmoederkanker is goed te behandelen en heeft daarmee dan ook een goede prognose. Bij een klein deel van de vrouwen wordt de ziekte in een uitgebreider stadium ontdekt. De prognose is dan slechter.

Behandeling baarmoederkanker :

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling van baarmoederkanker is een operatie. Bij die operatie worden de baarmoeder en de eierstokken verwijderd. Bij een beperkt aantal patiënten worden ook de lymfklieren in het bekken verwijderd. Soms moet er daarna bestraling volgen.

Voorkómen :

De belangrijkste manier om deze vorm van kanker te voorkomen is gewichtsbeperking. Bij bloedverlies na de menopauze dient de huisarts geconsulteerd te worden.

Lees meer over het voorkomen van baarmoederkanker op de website van WKOF, Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Door uw aankoop steunt u Ruby and Rose

SHOP & DONEER!

Ondervind u problemen met betalen in de facebook browser? Open a.u.b. de link in uw eigen browser.