vulvakanker (schaamlipkanker)  

Schaamlipkanker wordt tegenwoordig vulvakanker genoemd. De 'buitenkant' van het vrouwelijk geslachtsorgaan heet 'vulva'. De term 'schaamlippen' is onvolledig en achterhaald: een vrouw hoeft zich tenslotte nergens voor te schamen. 

Bij vulvakanker zit er een kwaadaardige tumor in de labia/schaamlippen. De schaamlippen zijn onderdeel van de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen (vulva). Daarom heet schaamlipkanker ook wel vulvakanker of vulvacarcinoom.

 

Symptomen van vulvakanker

De eerste symptomen van vulvakanker zijn meestal:

  • jeuk, branderigheid of pijn van de schaamlippen.
  • Er kan ook bloed zijn of andere afscheiding.
  • Of een verdikking of een wondje op de schaamlippen.

Gaan één of meer van deze klachten niet na 2 weken over? Ga dan naar je huisarts. Doe dit ook als de symptomen overgaan, maar regelmatig terugkomen.

 

Zelfonderzoek
Het is goed om regelmatig -met een spiegeltje- te kijken of de vulva er normaal uitziet. Lees hier hoe je zo'n zelfonderzoek doet >>

 

Voorstadia van vulvakanker
Er zijn 2 soorten voorstadia van schaamlipkanker: HSIL en dVIN. Een voorstadium is een afwijking die nog geen kanker is, maar wel kanker kan worden.

De oorzaak van HSIL is een langdurige infectie met het Humaan Papillomavirus (HPV) het Humaan Papillomavirus (HPV). dVIN komt voor bij een klein deel van de vrouwen met Lichen Sclerosus van de vulva.

 

Oorzaken van vulvakanker

De precieze oorzaak van schaamlipkanker is niet bekend. Vrouwen met Lichen Sclerosus (LS) van de vulva of een langdurige infectie met HPV hebben een grotere kans om schaamlipkanker of een voorstadium van schaamlipkanker te krijgen.