Schaamlipkanker

De feiten over Schaamlipkanker (Vulvakanker)

Ruim 400 : Aantal vrouwen per jaar bij wie de ziekte wordt ontdekt.

100 : Aantal vrouwen dat de ziekte jaarlijks niet overleeft.

Oorzaak

Er zijn twee vormen van vulvakanker qua ontstaan. Meestal ontstaat het in de huidziekte Lichen Sclerosus (LS) van de vulva, wat een autoimmuunziekte is. Vrouwen met LS hebben 4 tot 5% kans om ooit vulvakanker te krijgen. In de minderheid van de gevallen wordt vulvakanker veroorzaakt door het HPV-virus dat we kennen van de baarmoederhalskanker.

Leven

Veel vrouwen overleven vulvakanker, maar de kans dat de ziekte een keer terugkomt is relatief groot, ong. 30%, waarna vaak weer een behandeling moet volgen.

Behandeling

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is een operatie. Meestal wordt de tumor verwijderd met een deel gezond weefsel er omheen. Vaak moeten er ook één of meer lymfeklieren worden verwijderd in de liezen. Soms moet er daarna bestraling volgen.

Voorkómen

Dit is over het algemeen niet mogelijk. Wat wel belangrijk is dat vrouwen zich bewust zijn van hoe de schaamlipregio er normaal uitziet en dat ze bij klachten laagdrempelig de huisarts consulteren. Zo nodig kunnen ze worden verwezen naar de gespecialiseerde vulvapoli’s (www.vulvapoli.nl)

→ Lees meer over vulvakanker op de site kanker.nl

Door uw aankoop steunt u Ruby and Rose

SHOP & DONEER!

Ondervind u problemen met betalen in de facebook browser? Open a.u.b. de link in uw eigen browser.